Академия TMS
TMS Ukraine Всі контакти м. Київ, пр. Перемоги 62-Б, оф. 2Б
+380 50 419 6912 info@tms-ua.com

ISO 45001 – Системи менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці

Що таке ISO 45001?

ISO 45001: 2018 «Системи менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці. Вимоги з керівництвом по застосуванню »- це стандарт, розроблений технічним комітетом ISO / TC 283« Occupational health and safety management »міжнародної організації зі стандартизації на основі положень OHSAS 18001. Застосовуючи стандарт ISO 45001, організація бере на себе відповідальність щодо забезпечення безпечних умов праці і робить все можливе для запобігання негативних впливів на людину (своїх працівників і тих, на кого впливає діяльність організації – відвідувачів, підрядників, зацікавлені сторони).

Стандарт універсальний в застосуванні, що дає можливість застосування організаціями будь-якого виду діяльності та розміру, як виробника, так постачальника послуг.

Історія виникнення:

Друга половина XX століття була ознаменована масою катастроф, що виникли на виробничих підприємствах різних країн світу. Ці аварії і катастрофи привели не тільки до фінансових втрат підприємств, а й численних людських жертв. Історія виникнення стандарту OHSAS 18001 сходить до розуміння на міжнародному рівні того, що потрібен єдиний стандартизований підхід до управління підприємством для запобігання людських жертв і втрат. Не у всіх країнах світу законодавство і державний контроль в достатній мірі піклувався про здоров’я працівників. Виникла необхідність в єдиному підході, як з морально-етичної, так і економічної точок зору. Основа стандарту – оцінка і запобігання / мінімізація ризиків на виробничих місцях.

Так в 1999 році BSI (Британський інститут стандартів) опублікував специфікацію OHSAS 18001 «Occupational Health and Safety Management Systems – Specifications». При розробці було враховано можливість інтеграції з ISO 9001 та ISO 14001.

У 2007 році специфікація OHSAS 18001: 1999 була переглянута і нова версія документа отримала статус стандарту OHSAS 18001: 2007. У 2008 році були випущені керівні вказівки по впровадженню вимог даного стандарту – OHSAS 18002: 2008. Розробниками було передбачено, що OHSAS в майбутньому буде замінений на міжнародний стандарт.

OHSAS виявився дуже затребуваним стандартом і став популярний в ряді країн світу. Компанія, впровадили та сертифікували систему менеджменту охорони здоров’я та безпеки праці демонструвала всім зацікавленим сторонам себе як надійного і відповідального партнера, що також сприяло розвитку міжнародних торговельних відносин. За даними ISO за 2018 рік було видано 11 952 сертифіката на відповідність ISO 45001!

З чим же пов’язані перегляди і видання нових версій стандартів?

Як правило, OHSAS застосовувався компаніями, які вже успішно змогли сертифікувати систему менеджменту якості на відповідність ISO 9001. І потрібно було створити основу для гармонійного застосування та інтеграції з уже розповсюдженими стандартами.

Так, новий стандарт ISO 45001 створений з урахуванням термінології і на основі єдиної структури, які покладені в основу стандартів ISO 9001 і ISO 14001.

Які переваги ISO 45001?

  • скорочення фінансових втрат;
  • демонстрація надійності для працівників, інвесторів і партнерів;
  • поліпшення іміджу в очах споживачів, які регулюють організацій та інших зацікавлених сторін;
  • мінімізація ризику виникнення нещасних випадків та аварійних ситуацій;
  • скорочення витрат на виплату компенсацій, а також штрафів і приписів наглядових органів.

Чим примітний цей стандарт?

Він включає в себе не тільки вимоги, але і рекомендації щодо застосування, що значно полегшує розуміння і використання окремих положень цього стандарту.

ISO 45001 what is

Основа стандарту – оцінка ризиків і можливостей і планування відповідних дій. Стандарт охоплює ряд вимог до операційної діяльності, а також аналізу і запобігання можливих аварійних ситуацій.

Особливе значення і увага приділяється здоров’ю працівників, включаючи фізичні і психологічні чинники, відсутність дискримінації і можливості відстоювати свої права.

В основі стандарту – лідерство і відповідальність вищого керівництва, яке продемонстровано через результативність системи менеджменту на відповідність стандарту.

Вартість ISO 45001 та як замовити сертифікацію?

Сертифікація розраховується для кожної компанії індивідуально і залежить від кількості співробітників, виробничих майданчиків / офісів, процесів виробництва (послуг), сфери діяльності і т.д.

Для отримання індивідуальної вартості робіт Вам необхідно заповнити ЗАЯВКУ і вислати нам на електронну пошту info@tms.ua. Вислана заявка є суто інформаційним матеріалом для аналізу Вашого підприємства і складання кінцевої суми сертифікації за даним стандартом і не є Вашим згодою на проведення нами будь-яких платних і безкоштовних додаткових послуг, а вся інформація буде зберігатися конфіденційно, і не підлягає іншій обробці.

Для інтегрованих систем (кілька стандартів відразу), наприклад ISO 9001 + ISO 14001, 45001, 50001 передбачені суттєві знижки. Додаткові послуги, такі як Сертифікат на іноземній мові, кількість сертифікатів, подарунковий варіант і т.д залежать від Ваших побажань.

Необхідні документи для проходження сертифікації ISO 45001?

Система, побудована відповідно до ISO 45001: 2018, вимагає наявності певної документації. Документація може складатися з безлічі різних типів документів і підхід стандарту досить гнучкий і універсальний.

Зазвичай система включає в себе:

  • політику;
  • керівництво по системі або опис контексту організації і сфери застосування;
  • процедури;
  • інструкції з охорони праці записи.

Особлива увага приділяється актуалізації та відповідності законодавчим вимогам.